Dvergvekst og Glaukom

Valpene våre som er født i mars-23 er registrert fri for dvergvekst og glaukom på Dogweb, begge foreldrene er fri.. Er det sikkert at valper er fri for disse sykdommene når begge foreldre er fri og at de ikke treng og ta testene? Hvor stor er sjansen for at valper fra to bærere kan utvikle glaukom?  Mvh hege
Hege storåen

Kommentarer

  • Hei!

    Dersom begge foreldrene er registrert med resultater i Dogweb, er prøvene tatt hos veterinær og ID er bekreftet. Dette kreves for at resultatet skal bli lagt inn hos oss. Det er likevel alltid en veldig liten sannsynlighet for at en DNA-test kan være feil fra laboratoriet eller lignende. Sannsynligheten er likevel svært stor for at valpene er fri og at det ikke er nødvendig å teste disse. Om du er usikker, kan du likevel ta en ny test.

    Sannsynligheten for at en valp skal bli affisert (kunne utvikle glaukom) etter to foreldre som er bærere, er 25%. Det vil si at det er 25% sannsynlighet at en valp skal arve to kopier av genet som gir glaukom. Det er 50% sjanse for at de blir friske bærere (få en frisk kopi og en kopi av genet som gir glaukom), og 25% sjanse for at de blir genetisk fri.

    Hvordan tolke testene - Norsk Kennel Klub (nkk.no)
    NKK helse

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle.Din e-post vises aldri offentlig.