Dvergschnauzer med OCD

Hei, Jeg kjøpte i fjor en  dvergscnauser som har fått bekreftet OCD i en alder av 15 mnd. Når det står at miljø kan være medvirkende årsak til sykdommen, mener man da valpen's miljø eller mor og far's miljø? Jeg spør for oppdretter tok nyheten svært dårlig og mente jeg selv har skyld i at hunden min har fått sykdommen. Hunden min har hypermobile ledd i bakbeina, lår og kne viker utover, mens underdel viker innover når han går/hviler. Lårene er uvanlig lange, mens under del av foten virker underutviklet og nærmest litt adskilt fra resten av kroppen.Dyrlegen skrev følgende i epikrisen:   «laxity. Outward rotation of tarsus and inward rotation of the tibia».

Jeg har kun gitt aller beste kvalitet hundemat og godbiter fra hundebutikk. Han har ikke fått noe ekstra vitaminer, kosttilskudd eller menneskemat. Jeg har kun tatt han med på vanlige spaserturer, ingenting krevende. Han har vært og er jo så klart vært både leken og spretten, men jeg har ikke utfordret han sysisk på noen måte.

Hva kan jeg ha gjort for noe galt? Om jeg har, vil jeg gjerne forsøke å finne ut av hva slik at jeg kan unngå å gjøre feil neste gang.Veldig takknemlig for svar.

PS: Følgende beskrivelse passer dessverre nøyaktig på hunden min: «De mest fremtredende forandringene finner man i underarmsknoklene, mens de øvrige knoklene synes å utvikle seg normalt. Veksten av albuebenet greier ikke å holde tritt med veksten av spolebenet, og resultatet blir en forkorting og vinkling av lengdeaksen i underarmsknoklene, samtidig som underarmen dreies utover. Det oppstår nivåforandringer i albueleddet. Belastingsforholdene i leddet forandres og det utvikles artrose (forkalkninger). Leddforandringene øker med tiltagende vekt og alder og medfører varierende grad av funksjonsforstyrrelse hos hunden (ref. T Fjeld).»
Hanne

Kommentarer

  • Hei Hanne!

    Nedarvingen av OCD (Osteochondritis Dissecans) er ikke helt kjent. Det er arvelig i varierende grad hos forskjellige raser og er polygenetisk. Det vil si at flere gener er involvert i nedarvingen. Store hunder er mer utsatt. Selv om en hund er genetisk disponert trenger den ikke utvikle sykdommen.

    I tillegg til gener påvirker miljøet utviklingen av sykdommen. Når man snakker om miljø i denne sammenhengen, tenker man på valpens miljø. Det samme gjelder også hundens diett. For mye D-vitamin og kalsium kan påvirk negativt. I tillegg kan hormoner, skader og blodtilførsel til skjelettet påvirke.

    Man antar altså ikke at sykdommen oppstår pga. miljøfaktorer, men at miljøet kan påvirke utviklingen av tilstanden dersom den allerede finnes. Det vil si, finnes det en løs bruskbit i albuen, vil naturlig nok hard aktivitet av hunden over tid gjøre at bruskbiten sliter mer ned på brusken og det skapes artrose i leddet -altså vil utviklingen av sykdommen forverres dersom miljøfaktorer ikke tilrettelegges / hensyn tas. Antagelig er din hund genetisk disponert, og har derfor utviklet sykdommen.
    NKK helse
Dette innlegget er stengt for ytterligere kommentarer.