Avl

Jeg kjøpte en mellompuddel av det jeg anser som en  seriøs oppdretter. Han fikk dessverre diagnosen lateral patellaluksasjon alvorlig grad, og som er svært sjelden til mindre raser. Jeg varslet oppdretter og i en alder av 4 måneder ble gutten vår operert i begge bakbeina. Han er nå så og si friskmeldt, bitteliten medial luksasjon som er svært vanlig, og uten særlig betydning. Fikk nylig høre at oppdretter har satt kull på mamman til min hund igjen... Er dette innafor., selv om hun  bruker en annen hann hund.
Lena Kvarme

Kommentarer

 • Hei!

  Det var leit å høre at du har havnet i denne situasjonen med hunden din! Uheldige egenskaper og sykdommer kan dukke opp hos en eller flere valper i et kull, selv om oppdretter har gjort et godt avlsarbeid. Foreldredyrene trenger ikke selv ha symptomer på en sykdom selv om valpen utvikler den. Det er derfor ikke sikkert at oppdretter kan klandres hvis en valp ikke svarer til kjøpers forventninger, eller utvikler sykdom. Man bør likevel unngå å gjøre samme kombinasjon med foreldredyr igjen og ikke avle på den aktuelle valpen.

  NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett punkt 5 sier følgende:
  "Bare funksjonelt friske hunder skal brukes i avl. Det pålegges enhver oppdretter som velger ut hunder til bruk i avl å avgjøre hvorvidt den aktuelle hunden er mentalt og fysisk skikket for avl.

  Hunder med følgende diagnoser skal ikke brukes i avl:
  • HD grad E
  • AD grad 3
  • Patellaluksasjon grad 3"


  Hunder som er operert for patellaluksasjon regnes som grad 3 uavhengig av hvilke grad de hadde før operasjon, og kan ikke brukes i avl. Dersom begge foreldredyr er klinisk friske kan man forsøke en annen kombinasjon av foreldredyr. 

  Håper dette ga svar på spørsmålet ditt.
  NKK helse

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle.Din e-post vises aldri offentlig.